Classic Audi Ľ Technical Ľ Mech/Tech Ľ Engine » *BROKEN DOWN AUDI 80 2.6E Saloon

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 18-08-19, 10:38 AM   #1
Alan67
Grown up member
 
Join Date: Jul 2019
Location: Fife, Scotland
Posts: 117
Default *BROKEN DOWN AUDI 80 2.6E Saloon

Hi guys.

Decided to give the car a run up to Dundee. Was running well from Glenrothes, but pulled in at the Shell garage just South of Tay Bridge, put fuel in, and now won't start.

This seems like the same issue that the garage had. They thought it was the camshaft sensor, but with that now having been changed through the week, it can't be that that's preventing the car from starting.

So now stuck here. Any ideas as to something I can do to get the car started?

For anybody not following my other threads, car has just had the following parts fitted in an attempt to cure a misfire:

Camshaft position sensor
Ignition amplifier.
Spark plugs.
Plug leads.
Coil pack.
Fuel filter.
Cam belt.
Thermostat.
Water pump.

Hopefully someone has an idea before I call the tow truck.

Cheers
Alan67 is offline   Reply With Quote
Old 18-08-19, 10:50 AM   #2
Isimmo
Moderator
Classic Audi Club Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Sissix-by-the-sea
Posts: 14,408
Default

Is it no fuel or no spark? (fuel pump running?)

If you can get a spark plug out see if itís wet with fuel or sparks onto the head when cranked. Donít get a shock or blow yourself up though.
__________________
1985 WR quattro, 1985 20vT RallyRep, 1993 MTM ABY S2 Avant. 2010 S3 Sportback.
Isimmo is offline   Reply With Quote
Old 18-08-19, 10:54 AM   #3
Alan67
Grown up member
 
Join Date: Jul 2019
Location: Fife, Scotland
Posts: 117
Default

Quote:
Originally Posted by Isimmo View Post
Is it no fuel or no spark? (fuel pump running?)

If you can get a spark plug out see if itís wet with fuel or sparks onto the head when cranked. Donít get a shock or blow yourself up though.
Hi.

Thanks for chiming in.

Unfortunately, got absolutely no tools with us.

Fuel pump can definitely be heard priming though.

Thinking vapour lock?
Alan67 is offline   Reply With Quote
Old 18-08-19, 10:59 AM   #4
Isimmo
Moderator
Classic Audi Club Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Sissix-by-the-sea
Posts: 14,408
Default

The only thing I can suggest is leaving it for half an hour, cranking it will just kill the battery. Hopefully when it cools down a bit, itíll fire up again.

Incidentally, can you disconnect the battery? Worth a go for the same half hour. Itíll reset any ECU type issues. (Do B3ís have ECUs? Probably not, but worth a try)..
__________________
1985 WR quattro, 1985 20vT RallyRep, 1993 MTM ABY S2 Avant. 2010 S3 Sportback.
Isimmo is offline   Reply With Quote
Old 18-08-19, 11:03 AM   #5
Isimmo
Moderator
Classic Audi Club Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Sissix-by-the-sea
Posts: 14,408
Default

Is this any help? B3 Haynes manual.

__________________
1985 WR quattro, 1985 20vT RallyRep, 1993 MTM ABY S2 Avant. 2010 S3 Sportback.
Isimmo is offline   Reply With Quote
Old 18-08-19, 11:09 AM   #6
Alan67
Grown up member
 
Join Date: Jul 2019
Location: Fife, Scotland
Posts: 117
Default

Quote:
Originally Posted by Isimmo View Post
The only thing I can suggest is leaving it for half an hour, cranking it will just kill the battery. Hopefully when it cools down a bit, itíll fire up again.

Incidentally, can you disconnect the battery? Worth a go for the same half hour. Itíll reset any ECU type issues. (Do B3ís have ECUs? Probably not, but worth a try)..
Last time this happened with the garage, it was closing time on a Saturday. They had to leave it until Monday morning, and then it started fine. So not convinced leaving it 30 mins will do the job, but worth a try.

Can't get the battery off, no tools.
Not sure if it makes a difference, but the car is a B4, not B3. I should have made that clear. It's an early 1993 model with the ABC engine.
Alan67 is offline   Reply With Quote
Old 18-08-19, 11:16 AM   #7
Alan67
Grown up member
 
Join Date: Jul 2019
Location: Fife, Scotland
Posts: 117
Default

Quote:
Originally Posted by Isimmo View Post
Is this any help? B3 Haynes manual.

Apart from the 'other fuel system fault' and 'other ignition system fault'...it doesn't unfortunately.
Everything else mentioned has been replaced in the last 10 days. Mostly Bosch, a couple of Beru, and Magneti-Marelli leads. Basically a new ignition system. This is why I'm thinking it's a fuelling issue.
Alan67 is offline   Reply With Quote
Old 18-08-19, 11:44 AM   #8
Isimmo
Moderator
Classic Audi Club Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Sissix-by-the-sea
Posts: 14,408
Default

Silly question, have you checked the fuses?
__________________
1985 WR quattro, 1985 20vT RallyRep, 1993 MTM ABY S2 Avant. 2010 S3 Sportback.
Isimmo is offline   Reply With Quote
Old 18-08-19, 12:05 PM   #9
Alan67
Grown up member
 
Join Date: Jul 2019
Location: Fife, Scotland
Posts: 117
Default

Quote:
Originally Posted by Isimmo View Post
Silly question, have you checked the fuses?
Yeah, had everything out and wiggled this and that.

Big yellow lorry is on its way. Just need to sit twiddling our thumbs now until it turns up.
This was meant to be the Audi's first appearance at our car club after buying it a month or so ago.. We were on our way to a 30th anniversary lunch, so not only has the car let us down, but more importantly, the wife and I are missing out on the 4 course lunch that we've already paid £50 for.

This car isn't making it easy for me to like it!
Alan67 is offline   Reply With Quote
Old 18-08-19, 12:45 PM   #10
tractor Dave
Grown up member
Classic Audi Club Member
 
Join Date: Apr 2018
Location: Wales
Posts: 224
Default

Big yellow truck? Are you in the AA? They are quite good at fault finding, have a version of VAGCOM and might actually identify what's been causing all your wowes. Really depends how good the guy/lady is but good luck.
tractor Dave is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT. The time now is 06:37 AM.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©2007-2008 Classic Audi | Site by Roadrunna